Teksten van Neoclassicistisch hoekhuis

Neoclassicistisch hoekhuis ()

Neoclassicistisch hoekhuis van Sint-Paulusplaats en Keistraat, te dateren in het tweede kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Afgeschuind gebouw met een gevelbreedte van zeven traveeën, oorspronkelijk vermoedelijk drie bouwlagen hoog onder een zadeldak, later verhoogd met een vierde bouwlaag onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met gedecapeerde begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, vormt de begane grond een rondboogarcade met geprofileerde, hardstenen archivolten en doorgetrokken imposten. De bovenbouw is opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, blind in de derde travee. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de gelede architraaf.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis met Keistraat ()

Hoekhuis (Keistraat) in neoclassicistische stijl met bepleisterde lijstgevel, respectievelijk drie traveeën, afgeschuinde hoektravee en drie traveeën breed, vier bouwlagen hoog (plat dak); te dateren in het tweede kwart van de 19de eeuw (?). Begane grond met belijnende puilijst opgevat als een gesloten rondbooggalerij met geprofileerde archivolten die over de penanten heen door een platteband verbonden zijn. Eenvoudige bovenbouw met rechthoekige vensters op lekdrempel, deels blind gelaten, en doorlopende kordongordel op de borstweringen der vierde bouwlaag. De hoogste verdieping werd later opgetrokken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek