erfgoedobject

Laatclassicistisch burgerhuis met kanonbal uit 1831

bouwkundig element
ID: 4551   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4551

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis uit het eerste derde van de 19de eeuw, met in de voorgevel een ingeschoten kanonbal afkomstig van de beschieting door de Hollandse vloot in 1831. Vermoedelijk dateert de zijgevel van na de aanleg van de Sint-Paulusstraat in 1852-1855. De bouwdossiers werden niet teruggevonden, bouwheren, ontwerpers noch aannemers zijn gekend.

Hoekhuis van vijf bij vijf traveeƫn en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een schilddak, dat later werd vervangen door een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een vernieuwde plint uit blauwe hardsteen. Op de hoek gemarkeerd door hoekkettingen, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met overwegend blindvensters in de zijgevel. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters, respectievelijk op kordonvormende en individuele lekdrempels, met gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en vernieuwde houten kroonlijst vormt de gevelbeƫindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, foto PB#4469.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatclassicistisch burgerhuis met kanonbal uit 1831 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4551 (Geraadpleegd op 30-03-2020)