Laatclassicistisch burgerhuis uit het eerste derde van de 19de eeuw, met in de voorgevel een ingeschoten kanonbal afkomstig van de beschieting door de Hollandse vloot in 1831. Vermoedelijk dateert de zijgevel van na de aanleg van de Sint-Paulusstraat in 1852-1855. De bouwdossiers werden niet teruggevonden, bouwheren, ontwerpers noch aannemers zijn gekend.
Hoekhuis van vijf bij vijf traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een schilddak, dat later werd vervangen door een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een vernieuwde plint uit blauwe hardsteen. Op de hoek gemarkeerd door hoekkettingen, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met overwegend blindvensters in de zijgevel. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters, respectievelijk op kordonvormende en individuele lekdrempels, met gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en vernieuwde houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Laatclassicistisch burgerhuis met kanonbal uit 1831 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281200 (geraadpleegd op ).
Westelijke gevel met ingeschoten kanonbal afkomstig van de beschieting door de Hollandse vloot in 1831.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Laatclassicistisch burgerhuis met kanonbal uit 1831 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4551 (geraadpleegd op ).