erfgoedobject

Laatclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 4556   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4556

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien), te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerpen noch aannemer zijn gekend.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand, waarvan de pui is verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven de steekboogarcade. Deze laatste rust op pilasters met sokkel en lijstkapiteel, in de middentravee uit blauwe hardsteen, vergelijkbaar met de woning van de Havenkapitein hogerop. Oorspronkelijk met blinde muurvelden, in de middenas geopend door een rechthoekige deur met bovenlicht en in de zijtraveeën door rechthoekige vensters, is de arcade vandaag volledig opengewerkt. Rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels die als puilijst fungeren. Een geprofileerde daklijst en houten gootlijst vormen de gevelbeëindiging. Het rechter aandak wijst mogelijk op een oudere kern.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4556 (Geraadpleegd op 01-04-2020)