erfgoedobject

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 4557   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4557

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1857 opgetrokken in opdracht van Jos. Auguste De Coninck. Deze liet in 1872 een vierde bouwlaag toevoegen. Uit de bouwdossiers vallen ontwerpers noch aannemers af te leiden.

Rijwoning van drie travee├źn en oorspronkelijk drie bouwlagen, in 1872 verhoogd met een vierde bouwlaag. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel, volledig belijnd door schijnvoegen, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, kordonvormende lekdrempels en het klassieke hoofdgestel, werd de opstand gemarkeerd door het zijrisaliet met koetspoort en balkon. Vandaag vlak gecementeerde opstand, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in gewijzigde ordonnantie. Behouden poortomlijsting uit blauwe hardsteen, met ingediepte pilasters op neuten, bekroond door een balkon op mascaronconsoles met loofwerk en bloemmotieven, waarvan de oorspronkelijk doorgetrokken gietijzeren borstwering is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1857#40 en 1872#307.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4557 (Geraadpleegd op 30-03-2020)