Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1845 opgetrokken in opdracht van de heer De Coninck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, wordt de opstand gemarkeerd door het bredere poortrisaliet in de linker travee. Rechthoekige poort in omlijsting met casementen op neuten, bekroond door een breed gekorniste waterlijst op consoles; oorspronkelijk vierledige, door colonnetten geritmeerde winkelpui met zijportaal ernaast. De bel-etage onderscheidt zich door rondbogige deurvensters vanaf de puilijst, een geleding door pilasters met casement, en geprofileerde archivolten op doorgetrokken imposten; de vermoedelijk ijzeren borstweringen zijn verdwenen. Rechthoekige vensters met kordonvormende lekdrempels op de tweede verdieping, het risalietvenster geaccentueerd door een geriemde omlijsting met oren. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met casementen en schilden, en een kroonlijst op modillons vormde oorspronkelijk het hoofdgestel. Op de middenpenant van de bel-etage: hardstenen gevelplaat met tweetalig opschrift (Nederlands/Frans): "Aan Henri Jespers door de Duitschers voor het vaderland neergeschoten op 16 maart 1918".