erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4561   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4561

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de hotelier F. Colot-Jansen, naar een ontwerp door Jules De Somme uit 1887. Van deze architect zijn in Antwerpen slechts een tiental nieuwbouwprojecten voor één of meerdere woningen teruggevonden, daterend uit de jaren 1881 tot 1897. Daarbij beoefent De Somme vrijwel uitsluitend een conventioneel neoclassicistisch idioom. Gesloopt voor nieuwbouw omstreeks 2007.

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, worden de bovenverdiepingen gemarkeerd door geblokte pilasters. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de eerste twee verdiepingen met oren, op de bovenste twee met gietijzeren parapetten en onderdorpels. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door sluitstenen en een stafwerkfries; oorspronkelijk gevelbreed balkon met consoles, postamenten en ijzerwerk in de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1887#1140.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4561 (Geraadpleegd op 07-04-2020)