Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de hotelier F. Colot-Jansen, naar een ontwerp door Jules De Somme uit 1887. Van deze uit Sint-Niklaas afkomstige architect zijn in Antwerpen slechts een tiental nieuwbouwprojecten voor één of meerdere woningen teruggevonden, daterend uit de jaren 1881 tot 1897. Daarbij beoefent De Somme vrijwel uitsluitend een conventioneel neoclassicistisch idioom. Gesloopt voor nieuwbouw omstreeks 2007.
Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, worden de bovenverdiepingen gemarkeerd door geblokte pilasters. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de eerste twee verdiepingen met oren, op de bovenste twee met gietijzeren parapetten en onderdorpels. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door sluitstenen en een stafwerkfries; oorspronkelijk gevelbreed balkon met consoles, postamenten en ijzerwerk in de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Verbouwde pui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297530 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), waarin twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. Bouwaanvraag van 1887 naar ontwerp van architect Jules De Somme. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Begane grond met aangepaste winkelpui. Bovenbouw afgelijnd door pilasters met imitatiebanden en lijstkapiteel die de markante gekorniste kordons, doorlopende lekdrempels en klassiek hoofdgestel der opeenvolgende bouwlagen opvangen. Rechthoekige vensters in riemomlijsting. deurvensters van de bel-étage verrijkt met versierde sluitsteen tussen een gegroefde fries. Vensterdammen met spiegels en beschermende gietijzeren leuningen op de derde en vierde bouwlaag. Als bekroning: gelede architraaf, boven de vensters omgevormd tot waterlijsten, fries met casementen, vernieuwde goot.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4561 (geraadpleegd op ).