Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Statige, half vrijstaande eclectische herenwoning van 1899, gebouwd in opdracht van koophandelaar W. Laroye (ingemetselde steen in achtergevel) naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) (gesigneerd in sokkel). Het huis is steeds voor een handelsfunctie gebruikt, en is nu ingericht als restaurant-feestzaal. Links van de herenwoning, het bijhorende privégedeelte van de jaren 1980 (nummer 67), gedeeltelijk ter vervanging van de oorspronkelijke, lage aanbouw van 1899, in dezelfde stijl als het hoofdgebouw, en gedeeltelijk op de plaats van het vroegere magazijn. Beeldbepalende ligging aan het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, vlakbij de Zandvoordsestraat, een invalsweg tot de stad.

Breedhuis van zes/vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen, met links daarvan, inspringend in en deels verborgen door het nieuwe privégedeelte, een aanbouw van twee traveeën onder plat dak waarin het trappenhuis. Hoofdvolume onder een leien zadeldak; vijf dakkapellen in verfijnd houtwerk, waarvan de twee grootste, vooraan, voorzien van spits en windwijzer, de kleinere met zadeldak en windborden. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met bossage, verder gebruik van arduin voor speklagen, omlijsting muuropeningen en ornamentiek; detaillering in gekleurde geglazuurde baksteen, onder meer borstweringen. Brede poortrisaliet (linkertravee) en vensterrisaliet (twee rechtertraveeën), beiden tussen hoekpilasters en uitlopend in respectievelijk een trap- en tuitgevel bekroond met gebogen fronton. Centrale venstertraveeën afgewerkt met kroonlijst (vernieuwd) en boogfries. Korfbogige muuropeningen met arduinen omlijsting, centraal drie gekoppelde rondboogvensters op gelijkvloers, smeedijzeren balkonleuningen op tweede bouwlaag. Houtwerk van vensters vervangen door PVC-ramen met andere indeling. Poort met verzorgd origineel houtwerk en bovenlicht met glas in lood. Blinde rechter zijtuitgevel waarin de structuur van de rookkanalen van de schouwen met siermetselwerk is weergegeven.

Interieur met behoud van de indeling en de neoclassicistische inrichting in de inkomhall, de brede centrale gangen en de kamers aan de straatzijde. Brede doorgang voor voertuigen ingericht als inkomhal met neoclassicistische aankleding. Mozaïekvloer afgeboord met meandermotief, vooraan en achteraan glas-in-loodbovenlicht van de poort, die achteraan gesupprimeerd werd. Wanden bekleed met een zwarte marmeren lambrisering waarboven verzorgde stucversiering met schijnvoegen, pilasters met uitgewerkte consoles, en panelen met uitgespaarde hoeken waarin platgedrukte rozetten. Stucplafond met uitgewerkte geprofileerde lijsten. Links, doorgang naar trappenhuis in de aanbouw. Rijke neoclassicistische aankleding met mozaïekvloer en rijke stucversiering voor plafond met zenitale verlichting en wanden, onder meer meandermotief, supraporta's met lier, bloemenslingers en tandlijsten. Statige bordestrap met balustervormige leuning en trappalen. Om het ruimtegevoel in de ingesloten ruimte te vergroten, werd een spiegel op de tussenverdieping aangebracht.

Rechts vanuit de gang, beglaasde vierdelige vleugeldeur waarvoor drie marmeren treden met flankerende Ionische zuilen. Daarachter brede gang naar omliggende kamers, met neoclassicistische aankleding: dezelfde mozaïekvloer, lambrisering en stucplafond als in inkomhal, supraporta's met reliëfs van spelende putti. Kleiner salon vooraan met sobere beige marmeren schouw en stucplafond. Feestzaal uit samengevoegde achter elkaar liggende kamers. Kamer aan straatkant met neoclassicistische aankleding. Planken vloeren, witgeschilderde wanden afgeboord met fries met festoenen, stucplafond met geprofileerde lijsten. Zwart marmeren schouw met messing voorzetstuk in de haardmond en iets later aangebrachte, geschilderde en deels vergulde houten schouwboezem met entablement, aan beide kanten Ionische zuilen, ovalen schilderijtje met fruitkorf en spiegel. Kamers aan tuinkant verbouwd en zonder bewaarde elementen. Zelfde structuur van kamers op de verdieping. Brede centrale gang met gestucte wanden met neoclassicistische versieringen: panelen met uitgespaarde hoeken waarin platgedrukte rozetten, fries met meandermotief, pilasters met fruit en strikmotieven, supraporta's met rechtopstaande personen in Grieks gewaad. Bovenlicht van vleugeldeur naar zoldertrap met gezandstraald motief. Kamers op verdieping met weinig bewaarde interieurelementen. Binnendeuren met origineel schrijnwerk: paneeldeuren met messing sleutelplaten, klinken zijn vervangen.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda