Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Geheel gevormd door een winkelhuis op de hoek van Sint-Paulusstraat en Sint-Paulusplaats, en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1857 opgetrokken in opdracht van de heer Vanroy-Haegeman. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. In 1858 volgde een tweede bouwaanvraag met een nieuw ontwerp voor de gevel van het winkelhuis zijde Sint-Paulusstraat.

Nummer 1-1A

Hoekhuis van drie bij vijf traveeën, drie bouwlagen en een entresol onder een schilddak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, zijn de lijstgevels na 1975 opnieuw gecementeerd, met verlies van het stucdecor. Al eerder werd de klassieke houten winkelpui verbouwd, oorspronkelijk met pilasters en een entablement vanaf een hardstenen plint, die alternerend was samengesteld uit vitrines en vijf deuren. Oorspronkelijk geleed door een entablement met panelenfries, beantwoordt de bovenbouw aan een tweeledig schema, opgebouwd uit de entresol en de twee hoofdverdiepingen in kolossale orde. Gemarkeerd door oorspronkelijk ingediepte hoekpilasters, legt een risaliet de klemtoon op de middenas zijde Sint-Paulusstraat. Verder is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters. Haast vierkant, waren de entresolvensters oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen. Op de eerste verdieping, die wordt geaccentueerd door gietijzeren parapetten en gekorniste, cordonvormende lekdrempels, hadden de vensters geriemde omlijstingen. De tweede verdieping onderscheidt zich door individuele lekdrempels op gegroefde voluutconsoles, en had oorspronkelijk geprofileerde dagkanten. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Nummer 3

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken. Cartouchesleutels accentueren de eerste verdieping, waarvan de middenas oorspronkelijk werd gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder achtereenvolgens vlakke en geriemde omlijstingen, cordonvormende en individuele lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Nummer 5

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een rechts afgesnuit zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met op de begane grond schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, wordt de opstand nadrukkelijk geleed door het gevelbrede balkon van de bel-etage. Dit laatste onderscheidt zich door bewerkte voluutconsoles, postamenten met diamantkoppen en een geajoureerde borstwering van entrelacs. Kolossale colonnetten flankeren de bovenbouw, die via cartouches aanzetten op de hoekpostamenten. Verder registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen met afgeronde bovenhoeken en gevat in geriemde omlijstingen. De lagere tweede verdieping wordt geaccentueerd door individuele lekdrempels op voluutconsoles waartussen een casement. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur met siersmeedwerk en benedenvensters uit de vroege 20ste eeuw; gietijzeren voetschraper.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1857#268 en 1858#110.