Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Sint-Paulusstraat
Locatie Sint-Paulusstraat 1, 1A, 3-5, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis en twee burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Neoclassicistisch burgerhuis
gelegen te Sint-Paulusstraat 5 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekhuis en twee rijhuizen waarvoor gezamelijk bouwontwerp van 1857.

Nummer 1-1A. Hoekhuis van drie en vijf traveeën en drie verdiepingen + entresol onder schilddak (mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevels afgelijnd door hoekbanden. Benedenverdieping met entresol gemarkeerd door eenvoudig hoofdgestel: architraaf, fries met spiegels en gekorniste kroonlijst die fungeert als onderdorpels van de tweede verdieping. Gevel aan Sint-Paulusstraat gemarkeerd door licht vooruitspringende middentravee. Rechthoekige vensters, op de entresol vrijwel vierkant, in riemomlijsting; lekdrempels van de hoogste verdieping op consooltjes. Kroonlijst met tandlijst en klossen. Begane grond ingrijpend aangepast; voorts enkel toegevoegde rolluikkasten.

Nummer 3. Eertijds enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen (zadeldak, pannen, nok parallel aan de straat); bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters met afgeronde hoeken. Verbouwde begane grond met overblijfselen van toegevoegde houten winkelpui; afgevallen middenbalkon.

Nummer 5. Breedhuis van vier traveeën en drie verdiepingen onder naar rechts afgewolfd zadeldak. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand, op geprofileerde arduinen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden, uitstralend boven de muuropeningen. Bovenverdieping afgelijnd door halfzuiltjes die bewerkte hoekpostamenten en modillons onderling verbinden. Bel-etage gemarkeerd door doorlopend balkon op zware consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken op de bovenverdieping in riemomlijsting, op de hoofdverdieping bovendien verrijkt met sleutel. Lekdrempels van de derde verdieping rusten op consooltjes. Kroonlijst met tandlijst op bewerkte modillons, afwisselend met panelen. Recentere, fraaie roedeverdeling van ramen en bovenlicht van deur op begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1857#268.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Paulusstraat

Sint-Paulusstraat (Antwerpen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2018: Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4563 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.