Teksten van Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4563

Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl ()

Geheel gevormd door een winkelhuis op de hoek van Sint-Paulusstraat en Sint-Paulusplaats, en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1857 opgetrokken in opdracht van de heer Vanroy-Haegeman. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. In 1858 volgde een tweede bouwaanvraag met een nieuw ontwerp voor de gevel van het winkelhuis zijde Sint-Paulusstraat.

Nummer 1-1A

Hoekhuis van drie bij vijf traveeën, drie bouwlagen en een entresol onder een schilddak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, zijn de lijstgevels na 1975 opnieuw gecementeerd, met verlies van het stucdecor. Al eerder werd de klassieke houten winkelpui verbouwd, oorspronkelijk met pilasters en een entablement vanaf een hardstenen plint, die alternerend was samengesteld uit vitrines en vijf deuren. Oorspronkelijk geleed door een entablement met panelenfries, beantwoordt de bovenbouw aan een tweeledig schema, opgebouwd uit de entresol en de twee hoofdverdiepingen in kolossale orde. Gemarkeerd door oorspronkelijk ingediepte hoekpilasters, legt een risaliet de klemtoon op de middenas zijde Sint-Paulusstraat. Verder is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters. Haast vierkant, waren de entresolvensters oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen. Op de eerste verdieping, die wordt geaccentueerd door gietijzeren parapetten en gekorniste, cordonvormende lekdrempels, hadden de vensters geriemde omlijstingen. De tweede verdieping onderscheidt zich door individuele lekdrempels op gegroefde voluutconsoles, en had oorspronkelijk geprofileerde dagkanten. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Nummer 3

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken. Cartouchesleutels accentueren de eerste verdieping, waarvan de middenas oorspronkelijk werd gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder achtereenvolgens vlakke en geriemde omlijstingen, cordonvormende en individuele lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Nummer 5

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een rechts afgesnuit zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met op de begane grond schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, wordt de opstand nadrukkelijk geleed door het gevelbrede balkon van de bel-etage. Dit laatste onderscheidt zich door bewerkte voluutconsoles, postamenten met diamantkoppen en een geajoureerde borstwering van entrelacs. Kolossale colonnetten flankeren de bovenbouw, die via cartouches aanzetten op de hoekpostamenten. Verder registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen met afgeronde bovenhoeken en gevat in geriemde omlijstingen. De lagere tweede verdieping wordt geaccentueerd door individuele lekdrempels op voluutconsoles waartussen een casement. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur met siersmeedwerk en benedenvensters uit de vroege 20ste eeuw; gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1857#268 en 1858#110.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298723 (geraadpleegd op ).


Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl ()

Hoekhuis en twee rijhuizen waarvoor gezamelijk bouwontwerp van 1857.

Nummer 1-1A. Hoekhuis van drie en vijf traveeën en drie verdiepingen + entresol onder schilddak (mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevels afgelijnd door hoekbanden. Benedenverdieping met entresol gemarkeerd door eenvoudig hoofdgestel: architraaf, fries met spiegels en gekorniste kroonlijst die fungeert als onderdorpels van de tweede verdieping. Gevel aan Sint-Paulusstraat gemarkeerd door licht vooruitspringende middentravee. Rechthoekige vensters, op de entresol vrijwel vierkant, in riemomlijsting; lekdrempels van de hoogste verdieping op consooltjes. Kroonlijst met tandlijst en klossen. Begane grond ingrijpend aangepast; voorts enkel toegevoegde rolluikkasten.

Nummer 3. Eertijds enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen (zadeldak, pannen, nok parallel aan de straat); bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters met afgeronde hoeken. Verbouwde begane grond met overblijfselen van toegevoegde houten winkelpui; afgevallen middenbalkon.

Nummer 5. Breedhuis van vier traveeën en drie verdiepingen onder naar rechts afgewolfd zadeldak. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand, op geprofileerde arduinen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden, uitstralend boven de muuropeningen. Bovenverdieping afgelijnd door halfzuiltjes die bewerkte hoekpostamenten en modillons onderling verbinden. Bel-etage gemarkeerd door doorlopend balkon op zware consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken op de bovenverdieping in riemomlijsting, op de hoofdverdieping bovendien verrijkt met sleutel. Lekdrempels van de derde verdieping rusten op consooltjes. Kroonlijst met tandlijst op bewerkte modillons, afwisselend met panelen. Recentere, fraaie roedeverdeling van ramen en bovenlicht van deur op begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1857#268.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Geheel van hoekhuis en twee burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4563 (geraadpleegd op ).