erfgoedobject

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 4564   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4564

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph-Antoine Hompus uit 1860. Mogelijk was hij ook de bouwheer van twee winkelhuizen door Hompus uit 1861 in de Korte Koepoortstraat.

De woning Thys behoort tot het rijpe oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geblokte begane grond, rust op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met bewerkte voluutconsoles en oorspronkelijk een balustrade tussen postamenten (gedicht). Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Op de begane grond geprofileerde dagkanten en een hardstenen deuromlijsting; de bovenvensters onderscheiden zich door vlakke omlijstingen en rankwerksleutels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst, gekornist op voluutconsoles in de middenas, vormt de gevelbeƫindiging. Gietijzeren voetschraper; vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1860#408.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4564 (Geraadpleegd op 28-09-2020)