Pijlerkapel Ave Maria

• is aangeduid als beschermd monument Wegkapel Ave Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel Ave Maria

Beschrijving

Kleine bakstenen wegkapel ter ere van Maria, gebouwd circa 1900 aan het begin van de Dorpsstraat, de hoofdstraat van het straatdorp, op de hoek van de Schoolstraat. Het kapelletje is een beeldbepalend element bij het binnenkomen van het dorp en is een goed voorbeeld van de nog steeds levende volksdevotie rond Maria.

Bakstenen kapelletje onder zadeldak met Vlaamse pannen, bekroond door een gietijzeren kruis. De gevels zijn gecementeerd en beschilderd. De voorgevel is een puntgeveltje met schouderstukken waarin een korfbogige nis met (recent) Mariabeeld, afgesloten door een betralied deurtje. Opschrift boven de nis "Ave Maria".

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda