erfgoedobject

Wegkapel Ave Maria

bouwkundig element
ID
45646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45646

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Wegkapel Ave Maria
    Deze bescherming is geldig sinds 06-09-2002

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel Ave Maria
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Beschermd als Monument bij M.B. van 6/09/02. Kleine bakstenen wegkapel ter ere van Maria, gebouwd circa 1900 aan het begin van de Dorpsstraat, de hoofdstraat van het straatdorp, op de hoek van de Schoolstraat. Het kapelletje is een beeldbepalend element bij het binnenkomen van het dorp en is een goed voorbeeld van de nog steeds levende volksdevotie rond Maria.

Bakstenen kapelletje onder zadeldak met Vlaamse pannen, bekroond door een gietijzeren kruis. De gevels zijn gecementeerd en beschilderd. De voorgevel is een puntgeveltje met schouderstukken waarin een korfbogige nis met (recent) Mariabeeld, afgesloten door een betralied deurtje. Opschrift boven de nis "Ave Maria".


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wegkapel Ave Maria [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45646 (Geraadpleegd op 12-05-2021)