Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde, neoclassicistische winkelhuizen, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van de heer C. Van Gestel. Deze liet datzelfde jaar ook het aanpalende hoekpand van Sint-Paulusstraat en Huikstraat heropbouwen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoningen van samen vijf traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De lijstgevel werd recent opnieuw bepleisterd en beschilderd, met verlies van het stucdecor. Volgens repeterend schema gekoppelde, houten winkelpuien met zijportaal vanaf een hardstenen plint, uiterst links geflankeerd door de privé-inkom. Deze zijn van het klassieke type, geritmeerd door bewerkte hoekpilasters en gietijzeren colonnetten, en afgewerkt met een entablement. De bovenverdiepingen en mezzanine werden oorspronkelijk gemarkeerd door ingediepte hoekpilasters, en geleed door cordonvormende lekdrempels, een entablement met casementen en een geprofileerde waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige boven- en mezzaninevensters met afgeronde bovenhoeken, oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist boven de hoekpilasters, vormt de gevelbeëindiging.