Teksten van Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen

Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen ()

Geheel van twee gekoppelde, neoclassicistische winkelhuizen, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van de heer C. Van Gestel. Deze liet datzelfde jaar ook het aanpalende hoekpand van Sint-Paulusstraat en Huikstraat heropbouwen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoningen van samen vijf traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De lijstgevel werd recent opnieuw bepleisterd en beschilderd, met verlies van het stucdecor. Volgens repeterend schema gekoppelde, houten winkelpuien met zijportaal vanaf een hardstenen plint, uiterst links geflankeerd door de privé-inkom. Deze zijn van het klassieke type, geritmeerd door bewerkte hoekpilasters en gietijzeren colonnetten, en afgewerkt met een entablement. De bovenverdiepingen en mezzanine werden oorspronkelijk gemarkeerd door ingediepte hoekpilasters, en geleed door cordonvormende lekdrempels, een entablement met casementen en een geprofileerde waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige boven- en mezzaninevensters met afgeronde bovenhoeken, oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist boven de hoekpilasters, vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Woon- en winkelhuis van vijf traveeën en drie en een halve verdieping onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), waarvoor bouwtoelating van 1855. Lijstgevel met dubbele, houten winkelpui van het "klassieke" type.

Bepleisterde en beschilderde bovenbouw afgelijnd door hoekpilasters met verdiepte schachten en op sokkels; laatstgenoemde vangen telkens de doorgetrokken lijsten en onderdorpels op. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in geprofileerde omlijsting. Spiegels op de borstwering van de derde bouwlaag.

Bekronende gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek