Neoclassicistisch winkelhuis met traditionele kern

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Sint-Paulusstraat en Huikstraat, volgens de bouwaanvragen uit 1855 opgetrokken in opdracht van de heer C. Van Gestel. Een aanvankelijk geplande vierde bouwlaag werd in het definitieve project herleid tot een mezzanine. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Zijde Huikstraat werd een traditioneel pand uit 1621 geïncorporeerd, dat Van Gestel al in 1845 met een verdieping had verhoogd.

Afgeschuind hoekpand van negen traveeën en vier bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd vanaf een hardstenen plint, werd het baksteenmetselwerk van de lijstgevel vóór 1975 gedecapeerd en beschilderd. In de laatste drie traveeën zijde Huikstraat, is de eerste verdieping opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers die het jaartal 1621 vormen. Symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de hoektravee, die boven het portaal wordt gemarkeerd door verkleinende balkons op voluutconsoles; de geriemde vensteromlijstingen en de ijzeren borstweringen zijn verwijderd. Van de winkelpui resten slechts de entablementen met rocaillemotiefjes. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, de mezzanine en een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.