Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1859 opgetrokken in opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Paulusparochie. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning met dubbelhuisopstand op een L-vormige plattegrond, vijf traveeën breed, een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine hoog, onder een complex schilddak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge, met spaarvelden en metopen bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas met het inkomportaal. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met bewerkte voluutconsoles en een ijzeren borstwering. Het middenvenster van de tweede verdieping is verrijkt met een gebogen waterlijst en sluitsteen, rankwerkneuten en een bewerkte borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen, op de begane grond en de twee bovenverdiepingen voorzien van ijzeren leuningen, en vlakke omlijstingen tot op imposthoogte. Begane grond en eerste verdiepingen onderscheiden zich per travee door getoogde spaarvelden met sleutel, eveneens tot op imposthoogte. De mezzanine bestaat uit vlak omlijste, getoogde venstertjes met een waterlijst en een casement op de borstwering, waartussen rolwerk- en kruismotieven. Een houten kroonlijst met gekorniste tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Fraai bewerkte houten vleugeldeur met paneelwerk en ijzeren waaier, houten vensterschrijnwerk en ijzeren souterraintralies.