Neoclassicistisch burgerhuis

Straat Sint-Paulusstraat
Locatie Sint-Paulusstraat 6, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Neoclassicistisch burgerhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistische stadswoning

Beschrijving

Ondiep breedhuis van vier traveeën en drie verdiepingen onder schilddak (kunstleien), even na 1855 gebouwd in neoclassicistische stijl (licht inspringende rechtertravee toegevoegd in voortgezette stijl in 1858). Bepleisterde lijstgevel op geprofileerde arduinen plint, eertijds van het enkelhuistype.

Rechthoekige vensters in riemomlijsting met oren; onderdorpels onderling verbonden door geprofileerd kordon; per bouwlaag respectievelijk afgedekt door gestrekte waterlijst, driehoekig of gebogen fronton. Houten kroonlijst met gekorniste tandlijst op gegroefde modillons, afgewisseld met casementen en verbonden door kordon. Poortomlijsting met geprofileerd beloop op hoge neuten en voorzien van oren, eveneens bekroond door gestrekte druiplijst. Deur betreft verbouwing van benedenvenster (na 1858 te situeren).

Eén travee brede zijgevel met identieke gevelbehandeling doch blinde vensters; sluit aan bij 17de-eeuwse bak- en zandsteenbouw met getrapte dakvensters, de pastorie van de Sint-Pauluskerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#626.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet