Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis omstreeks 1855 opgetrokken door de kerkfabriek van de Sint-Paulusparochie, tegen de kopgevel van de vroegere pastorie, en in 1858 rechts uitgebreid met de inkomtravee. Ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Het half vrijstaande rijhuis met enkelhuisopstand, sluit aan bij de tuinmuur van het Sint-Paulsuklooster. Eén bij vier traveeën breed, omvat het ondiepe volume drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde, getrapte plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door omlopende, cordonvormende lekdrempels, en rechts gemarkeerd door een terugwijkende inkomtravee, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige vensters gevat in een geriemde, hardstenen omlijsting met oren en entablement. Deze onderscheiden zich op de begane grond door een gestrekte waterlijst, op de eerste verdieping door een driehoekig fronton en op de tweede verdieping een door gebogen fronton. De brede, rechthoekige inkomdeur in de rechter travee, gevat in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met neuten en oren, wordt bekroond door een entablement met gestrekte waterlijst. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst en tandlijst, alternerend op voluutconsoles en casementen vormt de gevelbeëindiging. Houten vleugeldeur met paneelwerk, vensterschrijnwerk, en gietijzeren voetschraper.

Auteurs:  Braeken, Jo

Ondiep breedhuis van vier traveeën en drie verdiepingen onder schilddak (kunstleien), even na 1855 gebouwd in neoclassicistische stijl (licht inspringende rechtertravee toegevoegd in voortgezette stijl in 1858). Bepleisterde lijstgevel op geprofileerde arduinen plint, eertijds van het enkelhuistype.

Rechthoekige vensters in riemomlijsting met oren; onderdorpels onderling verbonden door geprofileerd kordon; per bouwlaag respectievelijk afgedekt door gestrekte waterlijst, driehoekig of gebogen fronton. Houten kroonlijst met gekorniste tandlijst op gegroefde modillons, afgewisseld met casementen en verbonden door kordon. Poortomlijsting met geprofileerd beloop op hoge neuten en voorzien van oren, eveneens bekroond door gestrekte druiplijst. Deur betreft verbouwing van benedenvenster (na 1858 te situeren).

Eén travee brede zijgevel met identieke gevelbehandeling doch blinde vensters; sluit aan bij 17de-eeuwse bak- en zandsteenbouw met getrapte dakvensters, de pastorie van de Sint-Pauluskerk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek