Geheel van gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Straat Sint-Paulusstraat

gelegen te Sint-Paulusstraat 22 (Antwerpen)

gelegen te Sint-Paulusstraat 18 (Antwerpen)

gelegen te Sint-Paulusstraat 12 (Antwerpen)

gelegen te Sint-Paulusstraat 10 (Antwerpen)

Beschrijving

Aan weerskanten van de monumentale ingangspoort van de Sint-Pauluskerk: symmetrisch opgevatte eenheidsbebouwing van telkens drie panden waarvan de middelste lager is dan de zijpanden die identiek zijn. Een eerste ontwerp hiervan dateert van 1854 naar ontwerp van architect Bartholomeus De Proost; werd, voor wat de gevels betreft, licht gewijzigd uitgevoerd.

Nummer 10-12, nummer 18-20, nummer 22-24, nummer 30-32. Twee neoclassicistische enkelhuizen (in spiegelbeeld) van elk drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder een schilddak (nok parallel aan de straat) (leien + kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gevat tussen geblokte hoekpenanten en horizontaal gemarkeerd door doorlopende kordons op de borstweringen. Begane grond - met imitatievoegen - bepaald door gekorniste puilijst met tandlijst. Middenvenster van de bel-etage voorzien van balkon op consoles met balustrade; verder geaccentueerd door een driehoekig fronton, geschraagd door bewerkte consooltjes. Eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels. Fraaie kroonlijst met tandlijst en klossen met dropmotief. Oorspronkelijk gekoppelde rechthoekige deuren met paneelwerk; bovenlicht met sierlijke gebogen roedeverdeling.

Nummer 14-16, nummer 26-28. Twee identieke, doch in spiegelbeeld uitgewerkte enkelhuizen, elk drie traveeën en drie bouwlagen, respectievelijk afgedekt door een zadeldak en een schilddak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl, met een beschilderde, afgeschuinde sokkel. Begane grond geritmeerd door rondbogen op onderling verbonden imposten; penanten uitgewerkt met geriemde casementen en rondbogen bekroond door tondus. Beide motieven, casement en tondus, worden herhaald in het fries. Verder: rechthoekige vensters met lekdrempels, slechts in de middentravee van de bel-etage gemarkeerd door een balkon op consoles, voorzien van een opengewerkte leuning. Gevelbeëindiging door middel van gekorniste kroonlijst met tandlijst, klossen en onderling verbonden modillons, waartussen vermelde ornamenten. Oorspronkelijke deuren, in uiterst linkse en rechtse travee, met aangepast paneelwerk; gestrekt middenkalf; bovenlicht met waaiervormige roedeverdeling.

• Stadsarchief Antwerpen, Werken-wegen, D2, Lijnrichting St.-Paulusstraat, Modern Archief, 924.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet