erfgoedobject

Veronica

bouwkundig element
ID
4584
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4584

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veronica
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In oorsprong traditioneel diephuis met trapgevel aan de Sint-Pieter-en-Paulusstraat, van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd samen met het aanpalende “De Drij Monnieken en Sinte Anna” gesloopt voor de uitbreiding van de Stadsbibliotheek, naar een ontwerp door het Architektenburo De Winter Van Hunsel uit 1993-1994. Enkel de gereconstrueerde trapgevels bleven behouden, geïntegreerd in het nieuwbouwproject.

Trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, opgetrokken uit bak- en natuursteen met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Pui met een drieledige structuur uit blauwe hardsteen. Registers van kruiskozijnen met kwartholle negblokken en druiplijsten op de bovenverdiepingen. Tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltop, in het eerste register geopend door een drielicht samengesteld uit een lager geplaatst rondbogig middenluik en rechthoekige zijvenstertjes; rechthoekig luik erboven.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#940171, foto FOTO-OF#6883.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veronica [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4584 (Geraadpleegd op 14-05-2021)