erfgoedobject

De drij Monnieken en Sinte Anna

bouwkundig element
ID
4585
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4585

Juridische gevolgen

Beschrijving

In oorsprong traditioneel diephuis met trapgevel aan de Sint-Pieter-en-Paulusstraat, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd samen met het aanpalende “Veronica” gesloopt voor de uitbreiding van de Stadsbibliotheek, naar een ontwerp door het Architektenburo De Winter Van Hunsel uit 1993-1994. Enkel de gereconstrueerde trapgevels bleven behouden, geïntegreerd in het nieuwbouwproject.

Trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk, opgetrokken uit bak- en natuursteen met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Pui met een inkomdeur en kozijnen boven getraliede keldermonden. Registers van kruiskozijnen met kwartholle negblokken en druip- en waterlijsten op de bovenverdiepingen. Tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltop, in het eerste register geopend door een vierlicht, samengesteld uit twee gekoppelde, lager geplaatste rondboogluiken tussen rechthoekige zijlichten; rechthoekig luik erboven.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#940171; foto FOTO-OF#6883.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De drij Monnieken en Sinte Anna [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4585 (Geraadpleegd op 15-05-2021)