erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID
4587
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4587

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw. Tony Paredis liet in 1977 de tot dan gecementeerde trapgevel decaperen en het bak- en zandsteenparement herstellen. Het pand werd gerenoveerd tot eengezinswoning naar een ontwerp door de architect Roger Groothaert uit 1984.

De trapgevel van tien treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, heeft een parament in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Een skeletstructuur van vijf traveeën uit blauwe hardsteen vormt de pui, opgebouwd uit geprofileerde posten, dorpels, druiplijsten en een doorlopende latei met wigvormige ontlasting. Op de bovenverdieping, aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting, waarvan de doorlopende waterlijst is weggekapt en de kruismonelen zijn verwijderd. De tweeledige geveltop, waarvan de waterlijsten zijn weggekapt, wordt in het eerste register geopend door een vierlicht. Dit laatste bestaat uit twee gekoppelde, lager geplaatste rondboogluiken in een zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, tussen rechthoekige zijlichten met kwartholle negblokken. Rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een balkgat in de topgeleding.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58666 en 18#65058.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4587 (Geraadpleegd op )