Teksten van Traditioneel breedhuis

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw. Tony Paredis liet in 1977 de tot dan gecementeerde trapgevel decaperen en het bak- en zandsteenparement herstellen. Het pand werd gerenoveerd tot eengezinswoning naar een ontwerp door de architect Roger Groothaert uit 1984.

De trapgevel van tien treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, heeft een parament in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Een skeletstructuur van vijf traveeën uit blauwe hardsteen vormt de pui, opgebouwd uit geprofileerde posten, dorpels, druiplijsten en een doorlopende latei met wigvormige ontlasting. Op de bovenverdieping, aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting, waarvan de doorlopende waterlijst is weggekapt en de kruismonelen zijn verwijderd. De tweeledige geveltop, waarvan de waterlijsten zijn weggekapt, wordt in het eerste register geopend door een vierlicht. Dit laatste bestaat uit twee gekoppelde, lager geplaatste rondboogluiken in een zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, tussen rechthoekige zijlichten met kwartholle negblokken. Rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een balkgat in de topgeleding.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58666 en 18#65058.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis van drie/vijf traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (mechanische pannen), in kern dagtekenend uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gecementeerde en verankerde trapgevel (tien treden) uitlopend op overhoeks topstuk, waarvan nog de aanzet rest.

Begane grond van vijf traveeën bewaart de waterlijsten van de gekoppelde vensters; wordt heden herbouwd, blijkbaar met behoud van een aantal stijlen met kwarthol geprofileerde dagkanten.

Bovenverdieping met slechts drie traveeën; rechthoekige vensters met lekdrempels, 19de-eeuwse aanpassingen van kruiskozijnen. Onderste topgeleding met dubbel rondboogvormig middenluik tussen kleine rechthoekige zijvensters; ten slotte rechthoekig luikgat en steigergat onder de aanzet van het topstuk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek