Teksten van Café in neoclassicistische stijl

Café in neoclassicistische stijl ()

Café in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe R. Van Can, naar een ontwerp door Franciscus Tys-Van Linden uit 1897. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1895 tot 1904. Gesloopt.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (zink). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een cafépui met rondbogige terrasdeuren en geblokte pilasters. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet, in de bouwplannen gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, verrijkt met een sluitsteen in het middenrisaliet. De deurvensters van de bel-etage zijn voorzien van een gietijzeren borstwering; gietijzeren parapetten op de hoogste verdieping. Gevelbeëindiging door een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, een bewerkte fries met een casement en rozetten in het middenrisaliet en palmetten in de zijtravee, en een gekorniste, houten kroonlijst op klossen en tandlijst; houten dakkapel met klauwstukken en driehoekig fronton, tussen twee zinken oeils-de-boeuf. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (zinken bekleding) met centrale dakkapel tussen twee oculi; volgens bouwaanvraag daterend van 1897. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met licht uitspringend middenrisaliet afgelijnd door hoekbanden met pseudo-blokwerkversiering, per verdieping onderbroken door de gekorniste kordon vormende lekdrempels en smalle waterlijsten. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, verrijkt met een geornamenteerde sluitsteen in de middentravee; deurvensters van de bel-etage voorzien van uitgewerkte ijzeren borstwering; smalle ijzeren leuning op de hoogste verdieping. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf met versierde fries onder meer een brede spiegel met rozetten in het middenrisaliet en palmetten boven de zijtravee. Gekorniste kroonlijst op klossen en tandlijst. De recent aangepaste grond vervangt de oorspronkelijke indeling geritmeerd door drie rondbogen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1897, Modern Archief 20.328, dossier 1807.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek