Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvragen uit 1876 voor nummer 11 en uit 1878 voor nummer 13, kort na elkaar opgetrokken in opdracht van de kleermaker Guillaume Kockx. Het bouwdossier van nummer 11 wordt in naam van de bouwheer ingediend door H. Van den Berghe, vermoedelijk de ontwerper of aannemer; het bouwdossier van nummer 13 wordt door Kockx zelf ingediend, zonder vermelding van andere betrokkenen. Nummer 13 draagt een hardstenen gevelsteen met het opschrift: “GEBOORTEHUIS VAN FRANS FLORIS KUNSTSCHILDER 1520-1570”.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevels, respectievelijk bepleisterd en gecementeerd rusten op gespiegelde winkelpuien met hardstenen plint. Klassieke, houten puien met zijportaal, pilasters, en een entablement met tandlijst en voluutconsoles. Registers van rechthoekige vensters in verkleinende ordonnantie, met cordonvormende en in de topgeleding individuele lekdrempels; gietijzeren parapetten. Een houten kroonlijst, in nummer 13 met behouden tandlijst en voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1876#655 (nummer 11) en 1878#1092 (nummer 13).