erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4595   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4595

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, ingeplant op de nieuwe verbrede rooilijn van de Steenhouwersvest, waarvoor in 1882 een bouwvergunning werd verleend aan de architect Ferdinand Hompus, in naam van bouwheer Van Baggaerde. Het bouwdossier staat echter al sinds 1930 als vermist geregistreerd.

Ferdinand Hompus was als zelfstandig architect actief vanaf 1875 tot begin jaren 1910. In navolging van zijn vader Joseph Antoine Hompus, ontplooide hij een productieve loopbaan in dienst van de burgerij. Naast burger- en herenhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, liet Hompus zich omstreeks 1880 opmerken met enkele vroege, uitgesproken toepassingen van neo-Vlaamserenaissance-architectuur zoals de winkelhuizen slagerij Raes-Daems verderop in de Steenhouwersvest en "In ’t zicht der Schelde" in de Scheldestraat. Vooral in de jaren 1880 en 1890 realiseerde hij meerdere hotels in een herkenbare, klassiek geïnspireerde eclectische stijl. Ook bedrijfspanden als Brouwerij De Leeuw in de Coebergerstraat, maken deel uit van zijn oeuvre.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, privé-inkom en hardstenen plint. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten in vlakke omlijsting, cordonvormende lekdrempels op de eerste en individuele lekdrempels en onderdorpels op de tweede verdieping; gietijzeren parapetten met rank- en guirlandepatroon. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#133.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4595 (Geraadpleegd op 20-01-2021)