Teksten van Woon- en handelspand

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4596

Woon- en handelspand ()

Woon- handelspand op de hoek van Steenhouwersvest en Drukkerijstraat, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Olof Philip Ahlstrand, naar een ontwerp door de architect Alfred Ahlstrand uit 1904. Het programma omvatte een meubelzaak op begane grond en eerste verdieping, en huurkwartieren op de hogere verdiepingen. Aan de plannen ging een project uit 1903 vooraf voor drie gekoppelde meergezinswoningen met een café in het hoekpand en winkels in de zijpanden.

De van oorsprong Zweedse ondernemer Olof Philip Ahlstrand (Virserum, 1852-1920), vestigde zich in 1881 te Antwerpen, en openden in 1882 een handel in textiel en herenconfectie op het Falconplein. In de latere jaren 1890 zette hij een aannemersbedrijf op, dat vóór de Eerste Wereldoorlog een groot aantal bouw- en vastgoedprojecten ten uitvoer bracht, aanvankelijk vooral in de omgeving van de Italiëlei, en later in de wijk Zuid. Zijn zoon architect Alfred Ahlstrand, leverde vanaf de vroege jaren 1900 veelal het ontwerp.

Het afgeschuinde hoekgebouw met een gevelbreedte van dertien traveeën, omvat vier bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, is de opstand opgebouwd uit een opengewerkte winkelpui van twee bouwlagen, oorspronkelijk met het portaal in de afgeschuinde hoektravee, en brede raampartijen onder ijzeren I-balken met rozetten. Deze van de begane grond, met een vernieuwde gevelbekleding, zijn verbouwd. De bovenste verdiepingen van de huurkwartieren, ontsloten door de privé-inkom in de eerste travee, bestaan uit registers van per twee gekoppelde steekboogvensters. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist in de afgeschuinde hoektravee, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1903#1123.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woon- en handelspand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281035 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Hoekhuis van vier bouwlagen en zes traveeën brede gevels aan weerszij van de afgeschuinde hoektravee, afgedekt met pseudo-mansardedak (leien); volgens bouwaanvraag van 1903 ontworpen als meubelzaak door Ph. Ahlstand "entrepreneur". Geel baksteenmetselwerk met gebruik van arduin voor de kordon vormende en volledig omlopende lekdrempels die aldus de verdieping markeren. Per twee gegroepeerde getoogde vensters met gestrekte latei in de zijgevels: gelijkaardige in de hoektravee met arduinen aanzetstenen van de latei. Op de tweede bouwlaag, gekoppelde vensters met metalen roedeverdeling onder stalen I-balk met rozetten (hoektraee. en aanpalende vier traveeën in elke zijgevel). Gekorniste kroonlijst op smalle klossen. Verbouwde begane grond; toegevoegde dakverdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1903 Modern Archief 20.388, dossier 1123.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woon- en handelspand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4596 (geraadpleegd op ).