erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4597   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4597

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1894 opgetrokken in opdracht van G. Kockx. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Gesloopt.

Rijwoning van drie travee├źn en vier bouwlagen onder een mansardedak (leien) met twee dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de eerste verdieping, rustte oorspronkelijk op een klassieke winkelpui. Deze werd volgens de bouwplannen bekroond door een gevelbreed balkon met ijzeren borstwering. Geleed door cordonvormende lekdrempels en waterlijsten, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters, op de bovenste twee verdiepingen in geriemde omlijsting. Klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#2072.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4597 (Geraadpleegd op 20-01-2021)