Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Mariën, naar een ontwerp door de architect Frans Van Dijk uit 1888.
Het winkelhuis Mariën behoort tot het vroege oeuvre van Frans Van Dijk, die aan het begin van zijn loopbaan naam maakte als medeontwerper van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats. Omstreeks de eeuwwisseling deed hij zich opmerken met enkele van de meest opvallende huizengroepen in de wijk Zurenborg waaronder "Boudewijn met de IJzeren Arm" en "Scaldis" aan de Cogels-Osylei, en het imposante Grand Hôtel Métropole in de Leysstraat. Als een van de uitverkoren architecten van de Antwerpse elite, de financiële wereld en het bedrijfsleven, beoefende hij zijn carrière lang een monumentaal architectuuridioom van eclectische signatuur.
Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een café- of winkelpui met privé-inkom, bestaande uit drie rechthoekige, vlak omlijste deuropeningen. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters op individuele of doorgetrokken lekdrempels, gevat in geriemde omlijsting met oren, geaccentueerd door sluitstenen op de eerste, en onderdorpels op de hogere verdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met driehoekig fronton, oorspronkelijk geflankeerd door oeil-de-boeufs.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#1321.