erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4603

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, uit de tweede helft ven de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Michael De Sobri liet in 1889 het pand in neoclassicistische stijl aanpassen tot een lijstgevel, door het vergroten van de vensters van de tweede verdieping, en het slopen van de getrapte, eenledige geveltop van vijf treden met topstuk.

De lijstgevel heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers, dat na 1975 werd gedecapeerd en hersteld. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruis- of bolkozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken bewaard zijn. De rondboogdeur van het type 'diamantpoortje' in de rechter travee, is gevat in een zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen. Rechthoekig bovenlicht met kwartholle negblokken en druiplijst. Kelderluik en -mond in de plint. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#79.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4603 (Geraadpleegd op 13-04-2021)