Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4603

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, uit de tweede helft ven de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Michael De Sobri liet in 1889 het pand in neoclassicistische stijl aanpassen tot een lijstgevel, door het vergroten van de vensters van de tweede verdieping, en het slopen van de getrapte, eenledige geveltop van vijf treden met topstuk.

De lijstgevel heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers, dat na 1975 werd gedecapeerd en hersteld. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruis- of bolkozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken bewaard zijn. De rondboogdeur van het type 'diamantpoortje' in de rechter travee, is gevat in een zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen. Rechthoekig bovenlicht met kwartholle negblokken en druiplijst. Kelderluik en -mond in de plint. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#79.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298737 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met eenvoudige witbepleisterde lijstgevel, resulterend van verbouwing van trapgevel uit de eerste helft van de 17de eeuw, volgens bouwaanvraag te situeren in 1889.

Op de oude kern wijzen nog de muurankers en voornamelijk de beschilderde (zandstenen) rondboogdeur met geprofileerd beloop, uitlopend op ezelsoren en voorts gemarkeerd door diamantkopimposten en dito sluitsteen; rechthoekig bovenlicht met afgeschuinde dagkant onder een verweerde waterlijst. Voorts rechthoekige vensters met lekdrempels.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#79.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4603 (geraadpleegd op ).