Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een lessenaarsdak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De wijnhandelaar Engelbert Vandezanden, gevestigd in het aanpalende hoekpand van Zirkstraat en Stoelstraat, liet in 1841 het benedenvenster van de linker travee aanpassen tot deur; vermoedelijk bevond de toegang tot het pand zich oorspronkelijk in de aanpalende gang. De deur- en vensteropeningen werden in 1883 door de aannemer François Van Glabbeek aangepast in opdracht van Vandezanden, vermoedelijk de zoon van Engelbert. Al in 1882 had hij de drie aanpalende huizen met houten gevel (Stoelstraat 2-6) door Van Glabbeek laten slopen en heropbouwen in neoclassicistische stijl. Het pand werd samen met Stoelstraat 6 in opdracht van Marc Libeer en Ilka Delqueue gerenoveerd tot eengezinswoning, naar een ontwerp door de architect Frans Aerenhouts uit 1999.

De lijstgevel in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, is bij de renovatie omstreeks 2000 gedecapeerd en hersteld. Bij de aanpassing in 1883 werd de begane grond opengebroken tot winkelpui, en het parement van de bovenverdieping grotendeels vernieuwd. De rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen, behielden slecht fragmenten van de geprofileerde negblokken. Het getrapte dakvenster van drie treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, wordt geopend door een rondboogluik. Dit laatste heeft een zandstenen archivolt en negblokken, beide kwarthol geprofileerd, imposten en een diamantkopsleutel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1841#321, 1883#303, 1882#1135 en 86#990429; foto 12#2992.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel breedhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en twee verdiepingen, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw; centraal dakvenster in een verweerd trapgeveltje waarvan overhoeks topstuk ontbreekt (zie aanzet).

Bepleisterde en witgeschilderde gevel met bewaarde muurankers en steigergaten onder de korte, geprofileerde daklijst. Rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten en lekdrempels, laatstgenoemde 19de-eeuwse aanpassingen aanpassingen van vroegere kruiskozijnen. Rondboogvormig zoldervenster met kwarthol geprofileerd beloop en markante imposten. Verbouwde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek