Neoclassicistisch herenhuis

Straat Stoofstraat
Locatie Stoofstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, gemarkeerd door de uitspringende puilijst en het beëindigende klassiek hoofdgestel.

Pui met imitatiebanden op een geprofileerde sokkel van arduin: voorts vlakke gevelpartij geritmeerd door rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, getralied op begane grond en als deurvenster verrijkt met uitgewerkte balustrade tussen postamenten en gekornist kordon op de bel-etage.

Langwerpige zoldervenstertjes gevat tussen de belijnende lijst en de kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige koetspoort in geriemde omlijsting uitlopend op de geprofileerde plint; langwerpige spiegels versieren de dagkanten.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet