Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis door jaarankers gedateerd 1606, van drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Het pand werd in 1987 gerenoveerd.

De gecementeerde puntgevel, oorspronkelijk een trapgevel, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Gereconstrueerde pui met skeletstructuur uit blauwe hardsteen, en resten van zandstenen hoekposten ter hoogte van de insteek. In de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde dagkanten. De tweeledige geveltop wordt geopend door een rechthoekig drielicht waarboven een rechthoekig luik, alle met kwartholle dagkanten.

Auteurs:  Braeken, Jo

Diephuis met verbouwde verankerde doch gecementeerde puntgevel (zonder aandak) van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (pannen), gedateerd 1606 door middel van jaarankers.

Aangepaste rechthoekige muuropeningen, voorzien van lekdrempels (19de tot 20ste eeuw); twee kleinere, boven elkaar geplaatste rechthoekige vensters situeren de indeling van de top.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek