St. Outcommer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Cluyse

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "St. Outcommer" en later "De Catte", in 1478 vermeld als 'camere' en in 1535 als huis, verhoogd met de bovenste verdieping en bedaking in 1663-1664. Het pand werd in opdracht van Martin Coppens gerestaureerd, naar een ontwerp door de architect Paul J. Leysen uit 2001. Tot de belangrijkste ingrepen behoorden de reconstructie van de kruiskozijnen, het rondboogportaal met bovenlicht en het rondboogluik in de top.

Diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Tuitgevel met een bak- en zandsteenparement, geleed door waterlijsten en afgewerkt met muurvlechtingen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie en Y-vormig. De baksteen heeft een gekaleide afwerking, zandsteen - deels vernieuwd en aangevuld door witte natuursteen bij de restauratie – is gebruikt voor speklagen, omlijstingen, kozijnen en waterlijsten. Rondboogportaal met kwarthol geprofileerd beloop en rechthoekig bovenlicht in de rechter travee; kelderluik in de linker travee. Kruiskozijnen met kwartholle negblokken, druiplijst en wigvormige ontlastingsstenen op begane grond en eerste verdieping. Rechthoekige vensters met kwartholle negbloken doch zonder monelen op de tweede verdieping. Rondboogluik met kwarthol geprofileerd beloop, diamantkopsleutel en -imposten onder een balkgat in de geveltop.

• COPPENS M. 1988: De Stoofstraat en de bouw van huizen ‘De Bargie’ en ‘De Cluyse’, Antwerpen, 34.3 128-137.
  • COPPENS M. 2020: De geschiedenis van de Bargie en de Cluyse in de Stoofstraat te Antwerpen, Gent.