erfgoedobject

De Cluyse

bouwkundig element
ID: 4612   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4612

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Cluyse
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, volgens archiefbronnen gebouwd in 1530. Het pand werd in opdracht van Martin Coppens gerestaureerd, naar een ontwerp door de architect Paul J. Leysen uit 2001. Tot de belangrijkste ingrepen behoorden de reconstructie van de kruiskozijnen, het rondboogportaal met bovenlicht en het rondboogluik in de top.

Tuitgevel met een bak- en zandsteenparement, geleed door waterlijsten en afgewerkt met muurvlechtingen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie en Y-vormig. De baksteen heeft een gekaleide afwerking, zandsteen - deels vernieuwd en aangevuld door witte natuursteen bij de restauratie – is gebruikt voor speklagen, omlijstingen, kozijnen en waterlijsten. Rondboogportaal met kwarthol geprofileerd beloop en rechthoekig bovenlicht in de rechter travee; kelderluik in de linker travee. Kruiskozijnen met kwartholle negblokken, druiplijst en wigvormige ontlastingsstenen op begane grond en eerste verdieping. Rechthoekige vensters met kwartholle negbloken doch zonder monelen op de tweede verdieping. Rondboogluik met kwarthol geprofileerd beloop, diamantkopsleutel en -imposten onder een balkgat in de geveltop.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#10248.
  • COPPENS M. 1988: De Stoofstraat en de bouw van huizen ‘De Bargie’ en ‘De Cluyse’, Antwerpen, 34.3 128-137.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Cluyse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4612 (Geraadpleegd op 30-03-2020)