erfgoedobject

De Bargie

bouwkundig element
ID: 4613   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4613

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument De Bargie
    Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Bargie
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis met achterhuis, eertijds genaamd “den Appelboom” en vanaf 1591 vermeld als “de Bargie”. De bouw van het diephuis valt volgens archiefbronnen te situeren in het tweede kwart van de 16de eeuw, het achterhuis klimt in kern minstens op tot de 17e eeuw. Het pand werd in opdracht van Martin Coppens gerestaureerd naar een ontwerp door de architect Paul J. Leysen uit 1992. Tot de belangrijkste ingrepen behoorden de reconstructie van de getrapte afwerking van de geveltop, kruiskozijnen en waterlijsten. Tijdens opgravingen werden verschillende beerputten teruggevonden uit de 15de, 16de en 18de eeuw. Daarnaast werd met bouwarcheologisch onderzoek aangetoond dat het gebouw wellicht teruggaat tot de 16de eeuw.

Diephuis van vier/twee traveeën en twee bouwlagen met insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Trapgevel van acht treden en een parement uit bak- en zandsteenbouw verankerd door muurankers met gekrulde spie. De baksteen heeft een gekaleide afwerking; zandsteen - deels vernieuwd en aangevuld door witte natuursteen bij de restauratie – is gebruikt voor de pui, speklagen, omlijstingen, kozijnen en waterlijsten. Twee gekoppelde ronboogdeuren met kwarthol geprofileerd beloop in de eerste twee traveeën, waarvan de lagere linker deur toegang geeft tot het achterhuis, en de met een diamantkopsleutel en -imposten verrijkte rechter deur het diephuis ontsluit. Twee getraliede kozijnen met kwartholle middenstijl en negblokken, lateien op kraagstenen en druiplijsten, een kelderluik, en drie rechthoekige kozijnen met kwartholle stijlen en negblokken, druiplijsten en wigvormige ontlastingsstenen van de insteekverdieping, vervolledigen de pui. Beluikte kruiskozijnen met kwartholle negblokken, druiplijsten en doorgetrokken waterlijst op de eerste verdieping. Tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltop, geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op kraagstenen; rechthoekig luik en balkgat in de tweede geleding. Achtergevel: tuitgevel met muurvlechtingen, kruiskozijnen en luiken. De dakconstructie van het Het voorhuis is een sporenkap.

Het achterhuis in verankerde bak- en zandsteenbouw omvat twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), met aandaken voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken. Kozijnen met kwartholle negblokken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#920053.
  • COPPENS M. 1988: De Stoofstraat en de bouw va dehuizen 'De Bargie' en 'De Cluyse', Antwerpen, 34.3, 128-137.
  • COPPENS M. & RAES A. 1991: Stadsarcheologisch onderzoek te Antwerpen (Antwerpen), Archaeologia Mediaevalis 14, 49.
  • HENDRICKX M. & VAN DER WEE P. 1997: Enkele traditionele dakconstructies in de Antwerpse binnenstad, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1997.3-4, 20.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Bargie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4613 (Geraadpleegd op 25-02-2020)