De Bargie en de Cluyse

• is aangeduid als beschermd monument De Bargie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Bargie

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Bargie" en achterhuis genaamd “de Cluyse”. De bouw van "de Cluyse" is volgens archiefbronnen te situeren in 1530, de bouw van "de Bargie" tussen 1530 en 1551. De eerste bebouwing op het perceel klimt echter al op tot omstreeks 1460. Het pand werd in opdracht van Martin Coppens gerestaureerd naar een ontwerp door de architect Paul J. Leysen uit 1992. Tot de belangrijkste ingrepen behoorden de reconstructie van de getrapte afwerking van de geveltop, kruiskozijnen en waterlijsten. Tijdens opgravingen werden verschillende beerputten teruggevonden uit de 15de, 16de en 18de eeuw. Daarnaast werd met bouwarcheologisch onderzoek aangetoond dat het gebouw teruggaat tot de 16de eeuw.

Diephuis van vier/twee traveeën en twee bouwlagen met insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Trapgevel van acht treden en een parement uit bak- en zandsteenbouw verankerd door muurankers met gekrulde spie. De baksteen heeft een gekaleide afwerking; zandsteen - deels vernieuwd en aangevuld door witte natuursteen bij de restauratie – is gebruikt voor de pui, speklagen, omlijstingen, kozijnen en waterlijsten. Twee gekoppelde rondboogdeuren met kwarthol geprofileerd beloop in de eerste twee traveeën, waarvan de lagere linker deur toegang geeft tot het achterhuis, en de met een diamantkopsleutel en -imposten verrijkte rechter deur het diephuis ontsluit. Twee getraliede kozijnen met kwartholle middenstijl en negblokken, lateien op kraagstenen en druiplijsten, een kelderluik, en drie rechthoekige kozijnen met kwartholle stijlen en negblokken, druiplijsten en wigvormige ontlastingsstenen van de insteekverdieping, vervolledigen de pui. Beluikte kruiskozijnen met kwartholle negblokken, druiplijsten en doorgetrokken waterlijst op de eerste verdieping. Tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltop, geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op kraagstenen; rechthoekig luik en balkgat in de tweede geleding. Achtergevel: tuitgevel met muurvlechtingen, kruiskozijnen en luiken. De dakconstructie van het Het voorhuis is een sporenkap.

Het achterhuis in verankerde bak- en zandsteenbouw omvat twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), met aandaken voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken. Kozijnen met kwartholle negblokken.

• COPPENS M. 1988: De Stoofstraat en de bouw van de huizen 'De Bargie' en 'De Cluyse', Antwerpen, 34.3, 128-137.
  • COPPENS M. & RAES A. 1991: Stadsarcheologisch onderzoek te Antwerpen (Antwerpen), Archaeologia Mediaevalis 14, 49.
  • COPPENS M. 2020: De geschiedenis van de Bargie en de Cluyse in de Stoofstraat te Antwerpen, Gent.
  • HENDRICKX M. & VAN DER WEE P. 1997: Enkele traditionele dakconstructies in de Antwerpse binnenstad, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1997.3-4, 20.