Teksten van Traditioneel hoekhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4616

Traditioneel hoekhuis ()

Traditioneel breedhuis op de hoek van Sudermanstraat en Vleminckstraat, met drie traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak met getrapte aandaken (nok parallel aan de Sudermanstraat, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

Voorgevel. De omstreeks 1975 gedecapeerde en herstelde lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met een lage sokkel en speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De lage begane grond is verbouwd, met hergebruik van de zandstenen negblokken. Rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, in de 19de eeuw aangepaste kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting. De kwarthol geprofileerde daklijst is onderbroken voor een getrapt dakvenster van vier treden met een overhoeks topstuk. Het rechthoekige drielicht met kwartholle negblokken en een afgevlakte, omlopende waterlijst, bestaat uit een breder en lager geplaatst middenluik onder een latei op korbelen, tussen eenvoudige zijlichten. Onder het balkgat een blind uilengat. Noordgevel (Vleminckstraat). Vrijwel blinde trapgevel van tien treden met gewijzigd topstuk, opgetrokken uit baksteenmetselwerk verankerd door smeedijzeren muurankers.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298746 (geraadpleegd op ).


Traditioneel hoekhuis ()

Hoekhuis in traditionele stijl met drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Voorgevel: recent gedecapeerde en herstelde bak- en zandstenen lijstgevel met muurankers, op lage zandstenen plint. Volledig verbouwde benedenverdieping.

Aangepaste bovenvensters: uitgebroken kruiskozijnen en bijkomende arduinen lekdrempels (19de eeuw), maar resterend wigvormig ontlastingssysteem en muurbanden ter hoopte van de onder-, tussen- en bovendorpels (hoogste verdieping).

Geprofileerde daklijst onderbroken voor getrapt dakvenster, bekroond door overhoeks topfiaal; rechthoekig drielicht: breder en lager geplaatst luikgat geflankeerd door eenvoudige rechthoekige vensters. Onder het hijsbalkgat een blind uilengat. Zuidgevel: trapgevel. Noordgevel (kant Vleminckstraat): vrijwel blinde trapgevel met bakstenen parement en muurankers. Storende afvoerbuizen.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4616 (geraadpleegd op ).