erfgoedobject

D'Oude Maelassyse

bouwkundig element
ID: 4622   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4622

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “d’Oude Maelassyse”, dat samen met het aanpalende “d’Oude Bierassyse” en het verdwenen “d’Oude Wynassyse” de zogenaamde “Dry Assysen” vormden, een geheel van drie accijnshuizen aan de vroegere Zoutrui. De panden werden omstreeks 1566-1567 opgetrokken door de meester-metselaars Pauwels Aelwijns en Dierick Hackaert, samen met “den Struys” en “den Os” in de Gildekamersstraat. Tot dezelfde bouwcampagne behoorde het bouwblok van achttien panden ten zuiden van het Stadhuis, dat in 1907 werd gesloopt. Zoals de huizen van dit bouwblok onderscheidden de “Dry Assysen” zich door een doorlopende pui van rondboogarcaden, in een visuele eenheid met het nieuwe Stadhuis. Mogelijk werden de “Dry Assysen” door brand beschadigd tijdens de Spaanse Furie in 1576, en vervolgens heropgebouwd. De oorspronkelijke, hardstenen pui van “d’Oude Maelassyse” bleef als enige bewaard, en werd in 2012 opnieuw vrijgelegd na afbraak van de overdekte caféterrassen.

Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping, onder een achteraan afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde en beschilderde trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, is opgetrokken uit zandsteen verankerd door smeedijzeren muurankers voor de bovenbouw, en blauwe hardsteen voor de pui en insteekverdieping. Een arcade van drie rondbogen met geprofileerde posten, booglijsten en oorspronkelijk diamantkopsluitstenen vormt de pui. De mechanisch geschuurde hardsteen draagt nog een steenhouwersmerk van de familie Hanicq uit Feluy. Van de recente renovatie dateren de dorpels en borstweringen van de zijvensters. Ook de insteekverdieping, waarvan de vensters verlaagd zijn, bestaat uit geprofileerde hardstenen posten en lateien. Deze posten dragen een ander, niet geïdentificeerd steenhouwersmerk, wat zou kunnen wijzen op de heropbouw na 1576. Op de bovenverdiepingen rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, in de vroege 19de eeuw aangepaste kruiskozijnen, met op de eerste verdieping behouden, geprofileerde dagkanten. De tweeledige top wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht, oorspronkelijk met een lager middenluik, en een omlopende waterlijst; enkel de verweerde druiplijsten van de zijlichten zijn bewaard. Rechthoekig luik in de topgeleding, belijnd door een waterlijst ter hoogte van het topstuk.

  • DRIESEN J. 2012: Twee hardstenen puien opnieuw zichtbaar in het Antwerpse straatbeeld (deel 2: d’Oude Maelassyse), Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis, artikel 2 [online].

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: D'Oude Maelassyse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4622 (Geraadpleegd op 12-08-2020)