erfgoedobject

Neotraditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 4624   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4624

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neotraditioneel diephuis op de hoek van Suikerrui en Gildekamersstraat, gebouwd in opdracht van de Leuvense Brasseries & Malteries Van Tilt Soeurs, naar een ontwerp door de architect Geo Demeulemeester uit 1950, uitgevoerd in 1951-1953. Het betrof de reconstructie van het traditionele diephuis met trapgevel uit de tweede helft van de 16de eeuw op dit perceel, dat in de vroege 19de eeuw in neoclassicistische stijl was aangepast, met gedichte bovenvensters zijde Gildekamersstraat. Het pand met een café op de begane grond en een woning op de bovenverdiepingen, was minstens sinds 1935 eigendom van de brouwerij.

Hoekhuis van vier bij drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de Gildekamersstraat, leien), met afgesnuite dakkapellen en een getrapt aandak. De opstanden hebben een parement uit witte natuursteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk en een schouderstuk aan de Gildekamersstraat, lijstgevel aan de Suikerrui. Registers van bol- en kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde dagkanten en druiplijsten, vanaf omlopende cordons. De eenledige, door waterlijsten belijnde geveltop, wordt geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, kwartholle dagkanten en druiplijsten. Opengewerkte pui zijde Suikerrrui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#27765 en 18#30524; foto FOTO-OF#5631.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neotraditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4624 (Geraadpleegd op 01-12-2020)