erfgoedobject

Laat-barok diephuis

bouwkundig element
ID
4625
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4625

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laat-barok diephuis oorspronkelijk met halsgevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak, uit de eerste helft 18de eeuw. De bakker Jean Gastmans liet in 1882 door de schrijnwerker-aannemer François Charles Mertens de winkelpui aanbrengen. De geveltop en bedaking werden in 1929 in opdracht van de heer Buscher door de architect Gaston Bascourt vervangen door een pseudo-mansarde.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, verankerd door smeedijzeren muurankers, werd oorspronkelijk bekroond door een halsvormige geveltop met een driehoekig fronton. Oorspronkelijk een enkel- of dubbelhuis, beantwoordt de opstand aan een skeletstructuur met oplopende penanten en casementen in de borstweringen en de fries. Hetzelfde gevelpatroon kenmerkt de panden Krabbenstraat 2-4 en Korte Doornikstraat 3. Gekoppelde, rechthoekige boven- en mezzaninevensters; spiegels met uitgeholde hoeken vullen de casementen van borstwering en fries. De fraaie houten winkelpui met zijportaal uit 1882 is van het klassieke type, met bewerkte pilasters en een entablement op klossen, tandlijst en gekoppelde consoles, vanaf een hardstenen plint. De houten kroonlijst en de brede getoogde dakkapel van 1929 vormen de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1882#915 en 1929#34618.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laat-barok diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4625 (Geraadpleegd op )