Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning met winkel in art-decostijl gebouwd in opdracht van Julien Riga, naar een ontwerp door de architect Louis De Belder uit 1929. Het programma omvatte een winkel in reisbenodigdheden, gespecialiseerd in “Malles pour le Congo”, die begane grond en entresol besloeg, met een woning in de achterbouw. De drie bovenverdiepingen omvatten in totaal zes huurkwartieren. Over de in Schoten gevestigde De Belder is tot op heden weinig bekend. Verderop aan de Suikerrui had hij in 1927 al de gelijkaardige meergezinswoning Leroy-Bossuwé tot stand gebracht. Zijn architectuur evolueerde tijdens het interbellum van art deco naar een zakelijk baksteenmodernisme. Voor de nieuwbouw werden twee bestaande rijwoningen gesloopt, in kern traditionele diephuizen waarvan een met trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Een bestaand pakhuis achteraan op het perceel bleef behouden.

Gebouw van vier traveeën, vier bouwlagen en een entresol onder een plat dak. De lijstgevel heeft een cementbepleistering in simili-natuursteen, mogelijk met een contrast in textuur en/of coloriet tussen de onder- en de bovenbouw, maar vandaag beschilderd; de huidige granietbekleding van de pui is recent aangebracht. Pui en entresol onderscheidden zich oorspronkelijk door een volkomen vlakke behandeling, breed opengewerkt door vitrines en het winkelportaal in de rechter travee, en geaccentueerd door de publiciteitsopschriften: “J. RIGA/ ARTICLES DE VOYAGE”. De bovenbouw, geritmeerd door gecanneleerde pseudo-halfzuilen in kolossale orde, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters met geknikte lekdrempels en borstweringen. Een attiek, in de twee middentraveeën verhoogd tot een schouderbogig pseudo-fronton, vormt de gevelbeëindiging. Opmerkelijk zijn de vier reliëfs in de fries, met voorstellingen van transportmiddelen: oceaanstomer, trein, auto, vliegtuig, die verwijzen naar het handelssegment van de zaak J. Riga.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel met vide en galerij de begane grond en entresol, geflankeerd door de vestibule en de traphal. Van de woning bevinden de woonkamer, keuken en wasplaats met bovenlichten zich achter de winkel, en nemen de vier slaapkamers en de badkamer de achterbouw in, ontsloten door een afzonderlijke traphal. Gespiegeld rond de centraal ingeplante traphal, bestaan de huurkwartieren uit een enfilade van keuken, woonkamer, hal en slaapkamer annex terras met wc. Het kwartier in de rechter flank beschikt over één tot twee extra slaapkamers.