Meergezinswoning met winkels in art-decostijl gebouwd in opdracht van A. Leroy-Bossuwé, naar ontwerp door de architect Louis De Belder uit 1927. Waar aanvankelijk de aanpassing en verhoging van het bestaande pand was gepland, viel de keuze uiteindelijk op nieuwbouw. Het programma omvatte twee winkel op de begane grond, een appartement en in totaal zes huurkwartieren op de bovenverdiepingen. Over de in Schoten gevestigde De Belder is tot op heden weinig bekend. Verderop aan de Suikerrui bracht hij in 1928 de gelijkaardige meergezinswoning Riga tot stand. Zijn architectuur evolueerde tijdens het interbellum van art deco naar een zakelijk baksteenmodernisme. Voor de bouw werd een neoclassicistisch burgerhuis gesloopt, in 1843 opgetrokken door de ‘commissionnaire’ Jean Antoine Donners, en later verbouwd tot handelspand. Het pakhuis van twee bouwlagen achteraan op het perceel bleef behouden.
Gebouw van vier traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een cementbepleistering in simili-natuursteen, met contrasterende partijen uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband. Breed opengewerkt, onderscheidt de winkelpui met middenportaal zich door een volkomen vlakke afwerking. De bovenbouw wordt geritmeerd door het portaalrisaliet in de tweede travee, en kolossale, geprofileerde spaarvelden en lisenen in de linker en gebundelde rechter traveeën. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, met smeedijzeren borstweringen vanaf de puilijst op de eerste verdieping, en individuele hardstenen lekdrempels hogerop. Opmerkelijk zijn friezen met een geometrisch art-decopatroon op de vensterlateien; gelijkaardige reliëfs op de borstweringen en een onderdorpel met meanders en accentueren het risaliet. Een gebroken kroonlijst op klossen, gevat tussen hoekpostamenten vormt de gevelbeëindiging.
Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan twee winkels van verschillende oppervlakte, gescheiden door een vestibule. Ontsloten door de centrale traphal, bestaat het appartement op de eerste verdieping uit een tweeledig salon en een eetkamer, drie (slaap)kamers, een keuken annex wc. De gespiegelde huurkwartieren omvatten drie kamers in enfilade, en een keuken annex wc.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Meergezinswoning in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204124 (geraadpleegd op ).
Hoog rijhuis van vier traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak, daterend van circa 1930-40.
Bakstenen lijstgevel geritmeerd door gecementeerde lisenen die geriemde nissen aflijnen voor de linkertravee en de derde en vierde travee samen waardoor de tweede travee als het ware een risaliet vormt; bovenaan de kroonlijst op klossen even onderbrekend lopen ze uit op korte topstukken met deksteen.
Rechthoekige bovenvensters met lekdrempels onder een gecementeerde band met ingeschreven latei met art-deco-ornament; gelijksoortige deurvensters met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag. Gecementeerde borstweringen van het risaliet verrijkt met soortgelijke vierkante decoratie.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Meergezinswoning in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4632 (geraadpleegd op ).