Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Straat Suikerrui
Locatie Suikerrui 34, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in eclectische stijl met houten winkelpui

is beschermd als monument Meergezinswoning in beaux-artsstijl met houten winkelpui

Beschrijving

Smal rijhuis als meergezinswoning met winkel, één travee en vier bouwlagen onder pseudomansardedak (leien en kunstleien), in het boogveld van de dakkapel gedateerd 1917, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van G. Fierens voor heer Ch. Bogaerts.

Fraaie houten winkelpui op beschilderde plint van natuursteen. Bovenbouw met kalkzandstenen parement, afgelijnd door kolossale hoekpilasters met versierd kapiteel onder de uitgewerkte neorenaissance getinte modillons die de kroonlijst schragen.

Middentravee uitgewerkt als driezijdige loggia van twee verdiepingen steunend op zware consoles van de gebogen puilijst; bekronende balustrade voor de gekoppelde rondboogvormige deurvensters van de hoogste verdieping; lichte art-nouveau -invloed in het houtwerk der loggiaramen.

Gevelbeëindiging door middel van vermelde kroonlijst onder gebroken gebogen fronton en aansluitend mansardevenster tussen pilasters en gebogen fronton (met jaartal) en bolornament .

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1916#7081.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet