erfgoedobject

Parijs

bouwkundig element
ID
4637
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4637

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parijs
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Parijs: bovengevels en daken
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “Parijs” op de hoek van Torfbrug en Kaasrui, van één bij drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Kaasrui, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De tuitgevel aan de Kaasrui en de lijstgevel aan de Torfbrug, zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en hoekkettingen, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Een duidelijke bouwnaad en afwijkend metselwerk mogelijk met gerecupereerde zandsteen, wijst uit dat de laatste travee later is toegevoegd of alleszins op gelijke hoogte gebracht met het hoofdvolume. Op de bovenverdiepingen registers van vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken, in de 19de eeuw verlaagd en aangepast met lateien en lekdrempels uit blauwe hardsteen. De eenledige geveltop van de tuitgevel, vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel, wordt gemarkeerd door een afgevlakte, omlopende waterlijst. Het rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten, bestaat uit een lager en breder middenluik met een latei op korbelen, tussen zijlichten; balkgat erboven. Volledig verbouwde begane grond.

Tweetalig straatnaambord uit blauwe hardsteen met de inscriptie: "S. I./ TORFBRUG/ PONT AUX TOURBES", uit de 19de eeuw.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Parijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4637 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.