Traditioneel diephuis genaamd “Parijs” op de hoek van Torfbrug en Kaasrui, van één bij drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Kaasrui, leien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.
De tuitgevel aan de Kaasrui en de lijstgevel aan de Torfbrug, zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en hoekkettingen, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Een duidelijke bouwnaad en afwijkend metselwerk mogelijk met gerecupereerde zandsteen, wijst uit dat de laatste travee later is toegevoegd of alleszins op gelijke hoogte gebracht met het hoofdvolume. Op de bovenverdiepingen registers van vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken, in de 19de eeuw verlaagd en aangepast met lateien en lekdrempels uit blauwe hardsteen. De eenledige geveltop van de tuitgevel, vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel, wordt gemarkeerd door een afgevlakte, omlopende waterlijst. Het rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten, bestaat uit een lager en breder middenluik met een latei op korbelen, tussen zijlichten; balkgat erboven. Volledig verbouwde begane grond.
Tweetalig straatnaambord uit blauwe hardsteen met de inscriptie: "S. I./ TORFBRUG/ PONT AUX TOURBES", uit de 19de eeuw.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Parijs [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298765 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis, eertijds genaamd Parijs, van respectievelijk drie en één travee en vier bouwlagen onder zadeldak (leien). Traditionele bak- en zandsteenbouw uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw met aanpassingen uit de 19de en de 20ste eeuw.
Muurankers met gekrulde spie. Duidelijk afleesbare oorspronkelijke ordonnantie van de bovenbouw afgelijnd door hoekstenen en horizontaal geleed door de speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels der voormalige kruiskozijnen; aangepast, verlaagd en voorzien van arduinen lateien en lekdrempels.
Duidelijke bouwnaad, verspringende banden en hoekstenen, tussen eerste twee en derde travee, die er aanvankelijk blijkbaar niet bij hoorde. Volledig verbouwde begane grond.
Zijgevel langs Kaasrui: tuitgevel met aandak; deels blinde rechthoekige vensters met zandstenen neggen; toegevoegde latei of strek. Rechthoekig drielicht in de top met breder en dieper geplaatst middenluik.
Arduinen straatnaambord uit de 19de eeuw: "S. I./ Torfbrug/ Pont aux Tourbes".
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Parijs [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4637 (geraadpleegd op ).