Laat-barok burgerhuis gedateerd 1725

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Torfbrug
Locatie Torfbrug 3, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis gedateerd 1725

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Burgerhuis gedateerd 1725: voorgevel en daken
gelegen te Torfbrug 3 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Régence dubbelhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, op de deurlatei gedateerd "MDCCXXV"; bijkomende lagere derde bouwlaag en zadeldak (kunstleien) volgens bouwaanvraag toegevoegd in 1835 naar ontwerp van F. De Wolf voor Jacobs.

Voorheen bepleisterde bakstenen lijstgevel met gebruik van arduin voor de (vernieuwde?) plint en deur- en vensteromlijstingen; middenrisaliet in 18de-eeuwse bouwlaag afgelijnd door middel van hoek- en negblokken van zandsteen. Rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen van arduin; haast vierkante vensters op lagere 19de-eeuwse verdieping, voorzien van arduinen latei en lekdrempel.

Meer uitgewerkte muuropeningen in het risaliet; rechthoekige koetspoort geflankeerd door geprofileerde pilasters met neuten, vlakke imposten en bladconsoles onder de gekorniste lijst, hoofdgestel en verwijdende kroonlijst gebruikt als balkonplaat; spiegelboogvormig deurvenster in een geriemde omlijsting onder gestrekte en gekorniste kroonlijst en gebogen fronton; loofwerk in de zwikken.

Markant balkon met geajoureerd hek tussen postamenten met siervazen. Eenvoudig hoofdgestel en gekorniste kroonlijst. Opnieuw bepleisteren van de gevel zou de eigenlijke kwaliteit duidelijk stellen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1835#234.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Torfbrug

Torfbrug (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.