Gemeentehuis Baarle-Hertog

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Baarle-Hertog
Deelgemeente Baarle-Hertog
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 4, Baarle-Hertog (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Baarle-hertog (actualisaties: 18-06-2007 - 18-06-2007).
  • Adrescontrole Baarle-hertog (adrescontroles: 19-02-2007 - 19-02-2007).
  • Inventarisatie Baarle-hertog (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Baarle-Hertog

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Gemeentehuis Baarle-Hertog

Deze bescherming is geldig sinds 07-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oud-gemeentehuis van Baarle-Hertog in neoclassicistische stijl van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gerestaureerd in 1988; tot 1986 in gebruik als gemeentehuis en veldwachtpost, heden archief, werk- en expositieruimte van Heemkundige Kring Amalia van Solms; gelegen op de hoek met de Desiree Geeraertstraat (Baarle-Nassau).

Vrijstaand dubbelhuis met rechthoekig grondplan van drie op twee traveeën en één bouwlaag + souterrain onder tentdak (kunstleien). Bakstenen lijstgevels op hoge, aan de voorzijde met pseudo-rustica afgewerkte sokkel; bovengevel van idem met bepleisterde en beschilderde hoekpilasters, muurbanden en kordon onder omlopende houten kroonlijst; centraal ingangsrisaliet gemarkeerd door driehoekig fronton met gemeentelijk wapenschild; rondboogvensters en -deur in halve geriemde omlijsting. Verhoogde begane grond, enkel bereikbaar via dubbele steektrap en bordes met smeedijzeren leuning; de rondboogdeur in het midden geeft toegang tot het souterrain. Soberder uitgewerkte zij- en achtergevels beëindigd met muizentand; segmentboogvensters en -deuren op kelderniveau; blinde bovenvensters aan zijgevels.

Tegen westelijke zijgevel monument van bak- en zandsteen met bronzen beeldengroep door L. Van der Meer uit Breda, opgericht ter nagedachtenis van de op 10/9/1944 gefusilleerde weerstanders van Baarle-Hertog en ingehuldigd op 10/9/1949. Noordelijke uitbouw met voormalige brandweerkazerne, opklimmend tot 1930.

Interieur

Bel-etage voorheen met raadzaal, archief, secretariaat en kadaster, souterrain voorheen met gevangenis, plaats voor de brandspuit en woning voor de veldwachter.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Baarle-Hertog, dossiers 1, 4.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 2002

Relaties

maakt deel uit van Baarle-Hertog

Baarle-Hertog (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.