erfgoedobject

Klooster van de zusters franciscanessen

bouwkundig element
ID
46385
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46385

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster in 1879 als eerste bijhuis van Sint-Jozefsdal-Herentals opgericht en ondergebracht in een bestaand herenhuis dat in 1930 werd vernieuwd (zie gevelsteen).

Halfvrijstaand dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); centrale dakkapel met tuitgevel, top- en schouderstukken, voorzien van segmentboognis met beeld van Sint-Franciscus.

Bakstenen lijst- en zijpuntgevels, eerstgenoemde op arduinen plint, met muurbanden, sierpanelen, strekse bogen en geprofileerde daklijst van donkerder metselwerk; houten kroonlijst op modillons. Rechthoekige vensters en twee oculi (zijgevel) met origineel houtwerk en gekleurd reliëfglas. Verdiept portaal met mooie houten paneeldeur en bovenlicht.

Herhaaldelijk verbouwde en uitgebreide vrije basisschool ter hoogte van Kerkstraat nummer 6.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Baarle-Hertog, schetsen 1878/4, 1880/3.
  • GEIVERS R., Zes eeuwen besloten hof en de zusters franciscanessen van Sint-Jozefsdal Herentals, Kasterlee, 1986.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster van de zusters franciscanessen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46385 (Geraadpleegd op 18-05-2021)