Teksten van Samenstel van twee traditionele diephuizen met trapgevel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4639

Samenstel van twee traditionele diephuizen met trapgevel ()

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoek van Torfbrug en Lijnwaadmarkt, van respectievelijk drie en één bij twee traveeën en drie bouwlagen onder parallelle zadeldaken (nok loodrecht op de straat, leien en kunstleien), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De gekoppelde trapgevels van respectievelijk negen en vier treden met een overhoeks topstuk, en de zijgevel zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting bewaard bleven. De dorpels werden in de 19de eeuw verlaagd, met toevoegen van ontlastingsbogen, hardstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige inkomdeur in hardstenen omlijsting in de vierde travee. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde trapgeveltop boven de drie linker traveën, wordt in het eerste register geopend door een drielicht. Kloosterkozijnen met kwartholle negblokken en druiplijsten, flankeren het lager geplaatste, rondbogige middenluik met kwarthol beloop, imposten en een diamantkopsleutel. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een druiplijst doorbreekt de topgeleding. De eenledige trapgeveltop boven de rechter travee, wordt geopend door eenzelfde rondboogluik en een balkgat.

Tweetalig straatnaambord uit blauw hardsteen uit de 19de eeuw .


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee traditionele diephuizen met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298769 (geraadpleegd op ).


Samenstel van twee traditionele diephuizen met trapgevel ()

Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk drie en één travee en drie bouwlagen, elk onder een zadeldak (leien en asbestleien), in essentie uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Twee bak- en zandstenen trapgevels in traditionele stijl (respectievelijk tien en vier treden + overhoeks topstuk).

Vensters aangepast in de 19de eeuw: verlaagd (zie wigvormig ontlastingssysteem, opgenomen in de speklagen van de oorspronkelijke kruiskozijnen) en voorzien van een arduinen lekdrempel en latei, laatstgenoemde onder strekse ontlastingsboog; echter behouden hoek- en negblokken op de bovenverdieping: deels beluikt (recent).

Drielicht in linkertop: rondboogvenster tussen kloosterkozijnen; onder bovenste luikgat een bewaarde doorlopende waterlijst. Rechtertop enkel geopend met rondboogvormig luik onder balkgat. Deur in vlakke arduinen omlijsting.

Gevel Lijnwaadmarkt-zijde: lijstgevel van twee traveeën; steigergaten onder daklijst. Vensters zie voorgevel.

Blauw hardstenen straatnaambord uit de 19de eeuw .


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee traditionele diephuizen met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4639 (geraadpleegd op ).